5 sfaturi importante pentru vizitarea peșterilor Skocjan

O explorare fabuloasă a unor peșteri imense înscrise pe lista UNESCO

Nu veți fi dezamăgiți de o vizită la peșterile Skocjan! Aceste peșteri, înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO, sunt un must în orice călătorie în Slovenia. Pe o distanță de aproape 3 kilometri, veți străbate o lume subterană extraordinară și veți merge pe marginea unui canion gigantic, cel mai mare din Europa, unde râul Reka răcnește. vă așteaptă o oră și jumătate de aventură incredibilă în adâncuri!

În acest articol, veți găsi toate detaliile de care aveți nevoie pentru a organiza o vizită reușită la peșterile Skocjan, cele mai simple două modalități de a ajunge acolo și, de asemenea, lucrurile minunate de făcut în jurul peșterilor pe care alți turiști le ratează, deoarece, pe măsură ce am explorat zona în profunzime, am găsit două lucruri cu adevărat minunate de făcut în plus față de vizită. Le veți găsi în acest articol.

Un tur ghidat de 2 ore al peșterilor Skocjan

Odată ce v-ați cumpărat biletul, vă alăturați unui grup pentru un tur ghidat al peșterilor Skocjan. Turul începe la oră fixă. 90.000 de persoane vizitează peșterile în fiecare an. Cei mai mulți dintre ei sosesc între orele 10:00 și 13:00.

După ce părăsiți centrul de informare, veți începe prin a merge 15 minute pe urmele ghidului dvs. pentru a ajunge la intrarea în peșteră. Salutați oile pe măsură ce treceți pe lângă câmpul lor.

Magnifica « peșteră liniștită » – 30 de minute

După ce ați trecut de poarta de intrare, urmați un tunel lung, iluminat, tăiat în stâncă (foto sus). Veți intra apoi în Tiha Jama, « peștera liniștită ». Se numește liniștită pentru că, pentru moment, nu veți putea auzi râul Reka. În liniște și pace absolută, urmați o mică potecă cu o podea frumos betonată și iluminată. Veți merge de la o descoperire la alta.

Atenție : De îndată ce vă începeți vizita, sunteți frapat de răcoarea peșterii. Temperatura este de doar 12°C. Nu uitați să aduceți un pulover. Evitați șlapii și sandalele, deoarece vor aluneca puțin și picioarele vi se vor răci.


La fiecare cotitură a căii, sunteți uimiți de un nou tablou de stalactite și stalagmite.


Spre sfârșitul vizitei în peștera liniștită, pereții se lărgesc pentru a dezvălui o cameră imensă cu un tavan înalt de peste 30 de metri – este o priveliște spectaculoasă! Este amuzant să te gândești că ești chiar sub parcarea unde ți-ai parcat mașina. Pe măsură ce ieșiți din această sală imensă, veți începe să auziți râul Reka trecând cu zgomot. Emoția este la cote maxime. Vă apropiați de măruntaiele pământului.

Marele canion subteran – 30 de minute

Descoperirea peșterilor continuă pe jos. Descoperiți un canion subteran imens (chiar este gigantic!). În depărtare, puteți vedea o lungă cărare luminoasă agățată de marginea stâncii, o viziune fabuloasă a aventurii cum nu ați mai văzut până acum.

Dimensiuni: Acest canion are peste 100 m înălțime, 3,5 km lungime și 2,2 milioane m3. Este peste tot!

Traversăm apoi mica pasarelă Cerkvenik. Acest canion este partea mea preferată din peșterile Skocjan. Este această parte a turului care nu te poate lăsa indiferent. Chiar și vizitatorii care sunt un pic blazați în legătură cu totul vor fi uimiți. De fapt, acest canion este demn de o scenă grandioasă din Stăpânul Inelelor.


Nu ați mai văzut niciodată ceva asemănător!


Plimbarea continuă pe partea laterală a zidului, înainte de a ajunge în cele din urmă la vederea luminii orbitoare și a vegetației luxuriante. Am ajuns la ieșirea din peșteră!

Sfat : Ieșirea din peșteră este un loc bun pentru a face fotografii ale siluetelor pe fondul luminii. În restul peșterii, lumina este prea slabă și, cu excepția cazului în care sunteți un profesionist bine echipat sau aveți un smartphone excelent, este greu să obțineți fotografii bune.


La sfârșitul vizitei: lumina de fundal la ieșirea din peșteră

Abisul Okroglica – 10 minute

Odată ieșiți din peșteră, trecem la următorul lucru: ne plimbăm până la fundul prăpastiei și, din nou, avem parte de vegetație luxuriantă și, mai presus de toate, de râul Reka abundent, care sare peste trei cascade magnifice. Ai crede că te afli într-un loc pierdut, secret, în mijlocul junglei. Urcați apoi înapoi « la suprafață » prin pădure pe un funicular.

Traseul nr. 3, o necesitate!

Începutul traseului nr. 3

La sfârșitul turului, întregul grup și ghidul vor merge pe jos până la funicularul care vă duce înapoi la suprafață. La primele mele două vizite, am făcut ce a făcut toată lumea – am urmat grupul, ceea ce a fost o mare greșeală! Puteți urca din nou pe jos pe poteca numărul 3, care este superbă. Acesta trece prin defileuri și apoi se întoarce într-o peșteră superb iluminată, peștera Mahorčič. Urmați râul Reka pe o pasarelă atașată de perete. Vedeți singuri fotografiile de mai jos.

Eliberat de ghid, puteți acum vă deplasați în ritmul dvs. propriu, să faceți fotografii și, deoarece nu mulți turiști urmează acest traseu, vă puteți afla aproape singur într-o peșteră imensă (dacă așteptați puțin ca vizitatorii să plece mai departe).

Singurul dezavantaj: Nu veți urca înapoi cu funicularul, așa că vă așteaptă o urcare bună (diferență de altitudine de aproximativ 120 m).

Primăvara – vara – toamna: Acest traseu este închis iarna.

Sfat: Dacă doriți să faceți niște fotografii spectaculoase, stați puțin deoparte alături de prietenii și familia care vă însoțesc în acest tur extraordinar. Veți putea să faceți niște fotografii superbe pe pasarele suspendate, pe poduri suspendate etc.

Pe scurt, dacă, la fel ca majoritatea turiștilor, nu luați calea numărul 3 la sfârșitul turului ghidat, veți pierde o parte din vizită și șansa de a face niște fotografii foarte frumoase. Dacă aveți energie și timp, luați calea numărul 3, pentru că nu veți regreta.

Nu luați traseul 3

  • Dacă aveți dificultăți de mers.
  • Dacă nu vă place o urcare abruptă.
  • Dacă v-ați săturat să mergeți pe jos la sfârșitul turului ghidat.

În plin sezon, rezervarea în avans poate fi foarte utilă.

Notă: În sezonul foarte aglomerat, poate fi de preferat să vă rezervați turul în avans sau cel puțin să verificați online cu smartphone-ul dacă mai sunt locuri disponibile pentru turul dumneavoastră. Puteți, de exemplu, să vă ridicați biletele cu smartphone-ul pe drum. Faceți-o aici. Acest lucru este foarte util dacă veniți pentru ultimul tur al zilei, deoarece dacă este plin, nu veți putea trece la următorul tur.

Nu ratați priveliștea satului Skocjan

Durata : 15 minute

Acest punct de belvedere a fost construit în 1885 pentru Prințesa Stefanie a Belgiei. Fiica regelui belgian Leopold al II-lea, ea a fost soția arhiducelui Rudolf al Austriei, moștenitor al Imperiului Austro-Ungar. Această fotografie a ei datează din 1885, așa că vă puteți imagina că admiră aceeași priveliște ca și dumneavoastră.

La sfârșitul turului ghidat, dacă ați ales să urcați cu funicularul înapoi pe scări, ghidul vă va spune la revedere. Există un indicator care indică un punct de belvedere aflat la 250 de metri distanță. Mergeți acolo, pentru că este din nou superb! Veți vedea cascadele râului Reka și satul Skocjan cu biserica sa așezată pe marginea prăpastiei. Din acest punct de observație se poate face o fotografie minunată.

Și nu uitați: nu este departe de intrarea în peșteri și o puteți vedea și dacă, la sfârșitul turului ghidat, alegeți fabuloasa potecă nr. 3 pentru a vă întoarce sus.

Cum să ajungeți la peșterile Skocjan cu mașina

Peșterile Skocjan se află la 4 kilometri de autostrada care leagă orașul de coastă Koper de Ljubljana.

Din centrul orașului de coastă Koper, sunt necesare 30 de minute (34 km).

Din centrul orașului Ljubljana, vă va lua o oră (82 km).

Atenție: Limba slovenă declină substantivele proprii, iar peșterile Skocjan devin Skocjanske jame pe indicatoarele de pe autostradă (nu mergeți la Rakov Skojan, este un loc complet diferit și interesant. Repet: asigurați-vă că GPS-ul dvs. nu selectează Rakov Skocjan în loc de Skocjanske Jame (peșterile Skocjan).


Cum să ajungeți la peșterile Skocjan cu trenul

Peșterile Skocjan pot fi accesate și cu trenul din Ljubljana sau de pe coasta slovenă (Koper). Trebuie să opriți la stația Divaca (1h40 de călătorie de la Ljubljana). În sezonul de vârf, un autobuz de transfer făcea cei 3 km de la gară până la peșteri, dar acesta a dispărut. Călătoria de 3 km durează o oră pe jos. La început nu este deloc plăcut, deoarece este pe marginea drumului. Se trece prin satul Dolnje Ležeče și apoi poteca devine plăcută prin tufișuri cu umbră binevenită în timpul verii.

Orarul trenurilor pentru peșterile Skocjan poate fi găsit aici.

A doua parte a potecii dintre gară și peșterile Skocjan.

Dacă este posibil, veniți la prima sau ultima vizită în timpul verii

Sfat: Am vizitat aceste peșteri de mai multe ori și, la începutul lunii iulie, eram doar nouă în ultimul grup, ceea ce face ca această lungă plimbare subterană să fie mai aventuroasă (Din păcate, acest sfat nu funcționează de fiecare dată. Va depinde de zi și este posibil să apară câțiva oameni pentru ultima vizită, dar probabil mai puțini decât pentru vizita de la ora 10.00 sau 11.00).

Vă rugăm să rețineți: Orele de deschidere pentru peșterile Skocjan se schimbă de la o lună la alta, așa că verificați aici orele de deschidere pentru vizita dvs.

Cu un câine : Nu este permis să vizitați peșterile Skocjan cu un câine.

O plimbare frumoasă în parcul natural Skocjan – 50 de minute

Am adăugat reperele vizuale importante scriindu-le în alb pe hartă.

Peșterile sunt înconjurate de un parc natural de 413 hectare în care se află două sate mici și frumoase, Matavun și Skocjan. Drumețiile în acest parc sunt cu adevărat foarte plăcute. Dacă v-a mai rămas puțină energie după ce ați mers 3 kilometri prin peșteri, de ce să nu faceți o scurtă plimbare și să descoperiți frumoasa vegetație mediteraneană, dolinele prăbușite și oile locale prietenoase. În mai puțin de o oră, puteți urma traseul educațional Škocjan de 2 km, semnalizat, în jurul prăpastiei. Acesta trece pe lângă biserica Skocjan pe care ați văzut-o și pe lângă punctul de belvedere Prințesa Stephanie. De asemenea, trece pe lângă un restaurant rustic sloven interesant care este adesea plin vara, ferma turistică « Pr Betanci ».

Iată o hartă a traseelor de drumeție locale cu vedere largă. Acestea sunt în roșu.

Taxe de intrare în peșteră

  • Adulți: 24 EUR
  • Pensionari: 18 EUR
  • Studenți: 18 EUR
  • Sub 18 ani: €12.50
  • Sub 6 ani : Gratuit
  • Acestea sunt prețurile de vară în plin sezon. În afara sezonului, biletele sunt cu câțiva euro mai ieftine.
  • Parcarea la peșterile Skocjan este gratuită.
  • Asigurați-vă că verificați orele de plecare ale tururilor. În sezonul scăzut (din noiembrie până în martie), există doar trei tururi pe zi. Indiferent de sezon, nicio vizită nu este programată înainte de ora 10.00.

O regiune strategică pentru cazare

Situată la doar 4 kilometri de autostrada care leagă Ljubljana de mare, cazarea în zona din jurul peșterilor Skocjan este o opțiune excelentă, deoarece există o mulțime de locuri interesante ușor accesibile. Este o locație strategică pentru a vizita Slovenia. Harta din partea de jos a acestui articol enumeră ce puteți vedea în zonă.

Regiunea este foarte frumoasă și autentică. Pot recomanda cu căldură următoarele patru opțiuni de cazare, deoarece oferă un sejur frumos și autentic la prețuri accesibile. Pe listă se află și o pensiune pentru tineret cu dormitoare sau camere pentru două persoane.

Combinați cu o vizită la peșterile Skocjan

Pentru o zi foarte sportivă, puteți combina o ascensiune de 2 ore pe Nanos cu o vizită la peșteri. Un alt plan bun ar fi să vizitați Koper sau Piran sau Izola pe coastă și apoi peșterile Skocjan. În sfârșit, aceste peșteri pot fi combinate cu o vizită de câteva zile pe coasta slovenă. În acest caz, opriți-vă la peșteri pe drumul spre sau de la mare. Nu departe de peșteri, veți găsi și faimoasa fermă de armăsari Lipica, unde sunt crescuți niște cai foarte buni, Lipizzaners. Orașul italian Trieste este, de asemenea, în apropiere. În cele din urmă, rețineți că peșterile Skocjan sunt o destinație ideală într-o zi ploioasă.

Unde să mâncați? Pizzeria de la Divaca (Michelin)

la4 km de peșterile Skocjan, pizzeria Etna este renumită pentru pizzele sale de calitate. De asemenea, a fost reperată de ghidul Michelin, care i-a acordat un Bip gourmand în 2020 înainte de a-l retrage în 2022, și de Gault&Millau. Prețurile variază de la 10 la 13 euro pentru pizza de dimensiuni bune. Exteriorul și împrejurimile pizzeriei sunt complet neîncăpătoare, la fel și terasa, dar în interior se află o frumoasă încăpere modernă care alternează negru și lemn. Este confortabilă seara. Dacă doriți să mâncați ieftin seara în zona din jurul peșterilor, acesta este unul dintre locurile unde trebuie să mergeți.

Vă rugăm să rețineți: În timpul verii, restaurantul se închide timp de 15 zile pentru sărbătorile anuale. Verificați orarele de deschidere înainte de a merge.

Atenție : După ce ați fost serviți, probabil că vă veți întreba de ce aceste ghiduri sunt atât de dornice de această pizzerie anume, când există zeci de alte pizzerii în Slovenia. Poate din cauza plăcii de piatră rotative din cuptorul de pizza și a grijii cu care sunt selectate ingredientele? Pizza ta nu va fi cea mai bună din viața ta, dar probabil ar trebui să încerci restul meniului, pentru că asta pare să le placă acestor ghiduri culinare. Ceea ce eu nu am făcut încă. Spuneți-mi în comentarii dacă această adresă merită să rămână în articol.

Sfat: Nu uitați că, în Slovenia, puteți cere să împărțiți o pizza sau să luați 2 pizza pentru 3. Parcarea este ușoară în fața restaurantului și este chiar lângă gară. Este un loc minunat pentru a vă opri înainte de a porni în noi aventuri.

Pizzeria EtnaKolodvorska ulica 3a – Divača

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *