Urși în Slovenia: hărți ale celor mai bune locuri pentru a-i vedea și sfaturi practice

Slovenia este țara urșilor.


Aproape 1.000 de urși trăiesc în pădurile din sudul Sloveniei (pădurea Kocevje)


Acești plantigraziUrsus arctos hoinăresc cu sutele prin jumătatea sudică a Sloveniei, iar numărul lor este în continuă creștere. Populația a crescut de la 500-600 de urși în 2012 la 1100 de urși în 2023, conform estimărilor guvernului sloven, care a decis că 230 de urși ar trebui sacrificați pentru a reduce populația la 800 de urși până în 2024 .

Nu veți observa cu ușurință aceste urside doar pornind pe jos în căutarea lor în sudul Sloveniei. Urșii sloveni se feresc de oameni și dispar înainte să îi vezi. În peste zece ani, am întâlnit o singură dată un urs, pe furiș, în timp ce făceam o drumeție în vârful magnificului traseu Sneznik. Pentru a fi sigur că veți vedea urșii sloveni, trebuie să participați la o vânătoare de urși cu un ghid local, care, din păcate, este foarte scumpă (130 €/ 250 € de persoană).

Harta urșilor din Slovenia: Unde să vedeți urși?

Dacă doriți să vedeți urși în timpul sejurului dumneavoastră, vă recomand să stați în apropiere de Cerknica. Veți fi în locul potrivit pentru a-i vedea și nu departe de autostradă, care vă duce la multe dintre cele mai interesante atracții din Slovenia (Marea Adriatică, peșterile, Ljubljana etc.) în doar 40 de minute. Pe scurt, mi se pare a fi cel mai bun loc.

Citiți legenda de pe harta densității de urși:

  • Visoka gostota = densitate mare
  • Srednja gostota = densitate medie
  • nizka gostota = densitate scăzută
  • obcasno prisosten = prezent ocazional

Urșii din Slovenia se găsesc în principal în următoarele zone

  • Javorniki
  • Snežnik (drumeție foarte frumoasă)
  • Menišija
  • Velika Gora
  • Goteniška Gora
  • Mala Gora.

Dacă sunteți interesat de o vacanță de observare a urșilor în Slovenia, vizitați site-ul dinalpbear.eu. Site-ul este în engleză și slovenă. Acesta enumeră și studiază urșii din Slovenia.

Urmele urșilor sloveni în pădure

Amerge pe urmele urșilor în habitatul lor natural este, de asemenea, o mare aventură. Nu veți găsi zgârieturi de urs pe copacii din pădurile Sloveniei, dar dacă aveți un ochi bun, puteți vedea urme de urs.


În zonele în care există urși în Slovenia, aceștia urmează adesea aceleași trasee ca și oamenii.


Dacă acestea sunt umede sau puțin noroioase, este posibil să vedeți urme precum cele din aceste fotografii. Dacă faceți acest tip de cercetare, încercați să fiți în pădurea slovenă în jurul orei 4.30 dimineața, chiar înainte de răsăritul soarelui, când natura se trezește. Este fabulos, iar dacă nu dați peste urși, cu siguranță veți vedea alte animale.

Urșii sloveni

Nu sunt giganți

Sunt mai mici decât urșii polari și nu se apropie nici pe departe de recordul deținut de ursul Kodiak din Alaska (780 kg). Întâlnirile întâmplătoare sunt foarte rare și, dacă se întâmplă, nu vă așteptați la o fiară uriașă. Urșii sloveni cântăresc adesea mai puțin de 200 kg și măsoară aproximativ 1 m la greabăn. Rareori stau în picioare. Doar pentru a prinde fructe de pădure sau pentru a-și scărpina spatele pe un trunchi de copac.

Populația de urși sloveni este reglementată de vânători

În Slovenia, coabitarea dintre urși și oameni merge bine. Dacă nu există probleme majore cu fermierii, este în principal pentru că populația lor este reglementată. Urmând sfatul biologilor, guvernul eliberează permise de vânătoare în fiecare an. Ca urmare, friptură de urs și cârnați de urs pot fi găsite în meniul unor restaurante.

Urșii sloveni nu sunt slabi

Imaginea vine probabil parțial de la Winnie the Pooh sau Baloo din Cartea Junglei, dar urșii sloveni nu sunt neîndemânatici sau lenți. Ei sunt agili și se pot deplasa cu 40 km/h. Nu este nevoie să fugi pentru a scăpa de ei sau să te urci în vârful unui copac. Ei fac și asta.


Mai bine îi înfrunți și te îndepărtezi încet.


Nici urșii nu vor să fie confruntați. De fapt, atacurile sunt foarte rare în Slovenia. Nu sunt nici animale drăgălașe. Sunt suficient de rezistenți pentru a-și croi drum prin pădurile primare dense din sudul Sloveniei sau spre înălțimi, între pinii mici care se găsesc, de exemplu, pe vârful Sneznik, cel mai înalt vârf din sudul Sloveniei. Dacă mergeți în sudul Sloveniei, aceasta este o drumeție obligatorie care începe din Sviščaki (4 ore dus-întors).

Nu sunt carnivori

Urșii sloveni sunt omnivori și mănâncă o mulțime de plante, după cum arată dinții lor, care s-au adaptat la dieta lor. Caninii lor sunt impresionanți, dar nu foarte ascuțiți. Urșii sloveni mănâncă alune, insecte, nuci, mere, pere… și uneori vite. Pe scurt, orice le pică în mână. Cea mai dificilă perioadă pentru ei este primăvara devreme, când vegetația nu a răsărit încă.


Rareori atacă animale, cum ar fi oile.


În pădurile din sudul Sloveniei, coșurile de gunoi sunt prevăzute cu zăvoare mari pentru a împiedica urșii să cotrobăie în ele. Acesta este cazul, de exemplu, al pubelelor situate la intrarea în Iski Vintgar, un râu adânc la sud de Ljubljana, unde locuitorii din Ljubljana merg să se răcorească în plină vară, dar care este frecventat și de urșii sloveni, deoarece se află la nord de teritoriul lor. Puteți vedea fotografii ale acestor coșuri de gunoi aici.

Tito, fostul lider al Iugoslaviei, obișnuia să vâneze urși.

urșii sloveni hibernează, dar…

Cu excepția unui dezgheț major, nu veți vedea niciun urs sloven între decembrie și martie. Ei rămân în vizuinile lor și își scad temperatura cu 2 până la 5 grade. Ritmul lor cardiac încetinește, temperatura scade… Pe scurt, ei hibernează, dar nu rămân complet imobilizați. Când vremea este frumoasă, urșii au nevoie de spații largi și deschise. Ei călătoresc pe distanțe lungi, după cum se poate vedea pe această hartă a celor 8 urși cu coliere.

Nu este ușor să te orientezi printre prestatorii de servicii sloveni care oferă aceste excursii. Fără mirare, prețul pe persoană este în continuare ridicat, iar dacă nu sunteți dornici, v-aș sfătui să vă cheltuiți bugetul de vacanță în altă parte în Slovenia.

Slovenia nu este singura țară cu urși

Există între 2.500 și 3.000 de urși în țările balcanice, în special în Alpii Dinarici. Se pare că zgomotul luptelor din timpul destrămării Iugoslaviei a adus urșii în Slovenia, care a avut un război foarte scurt, spre deosebire de Serbia, Croația și Bosnia.

Iată o hartă a tuturor locurilor unde pot fi găsiți urși. Există mulți urși și în România, în Carpați.

O populație care s-a dublat în zece ani

Datorită protecției sale, populația de urși din Slovenia a crescut în cei zece ani dintre 1998 și 2008. În 1998, existau doar 290 de urși. Acum sunt între 900 și 1.000.

Un studiu efectuat pe o perioadă de patru ani a arătat că urșii sloveni au provocat 2 419 incidente care au dus la despăgubiri în valoare de 590 793 EUR:

  • 36% din incidente au implicat ciobani
  • 20 % apicultori
  • 17% fermieri
  • 11% arboricultori.

Cu toate acestea, urșii sunt bine acceptați de populație și, pentru moment, aproape nimeni nu solicită eliminarea lor de pe teritoriul Sloveniei sau reducerea populației.

Cuvântul sloven pentru urs este Medved.

Med: miere

Ved : mâncătorul.

Medved: mâncătorul de miere

Cu toate acestea, puteți găsi uneori urme ale ghearelor sale dacă vă uitați cu atenție la natură în timp ce vă plimbați prin sudul Sloveniei.

Fotografii cu urși și pui de urs realizate de fotograful sloven Janko Ferlic

Urșii sloveni, un videoclip de descoperit!

În timp ce așteptați să vedeți urși în Slovenia, iată un videoclip minunat care prezintă urși și pui sloveni.


O ursoaică slovenă echipată cu un Go Pro


Muzeul de Istorie Naturală din Toulouse a echipat-o pe Tolosa, o ursoaică slovenă care trăiește în Slovenia, cu o cameră foto timp de o lună. Rezultatele acestui experiment pot fi văzute aici.

O hartă cu toate informațiile de care aveți nevoie pentru a-i vedea

Ce trebuie să faceți dacă întâlniți un urs în timpul unei drumeții în Slovenia?

1. Îndepărtați-vă încet de locul de unde ați venit pentru a face loc ursului și lăsați-l să își continue drumul. Înfruntați ursul. Mai presus de toate, nu fugiți – un urs aleargă mult mai repede decât dumneavoastră.

2. Dacă nu te-a văzut și se îndreaptă spre tine, semnalizează-i vorbind încet. Îndepărtați-vă încet pentru a arăta că nu sunteți o amenințare.

3. Nu aruncați cu pietre sau bucăți de lemn în el. Un urs care se simte atacat ar putea riposta.

4. Nu încercați să vă urcați într-un copac. Urșii sunt excelenți cățărători.

5. Dacă un urs sloven vă atacă (o situație foarte rară), nu ripostați. Ei sunt mai puternici decât dumneavoastră.

Fapte despre lupii sloveni

Aceștia frecventează aceleași zone ca și urșii sloveni, după cum puteți vedea pe această hartă.

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *